top of page

איך קשור גיל המעבר לכולסטרול גבוה ומה יכול לעזור?

עודכן: 21 ביולי 2022

בתקופת גיל המעבר חלים שינווים הורמונלים, בעיקר ירידה באסטרוגן אסטרדיול אשר גורמים, בין השאר, לתסמינים הידועים כמו גלי חום, יובש בגרון, מיגרנות, אינוסמניה ושינויים במצב הרוח. בנוסף, בתקופת גיל המעבר תתכן עלייה במשקל, במיוחד השמנה ביטנית כמו גם עלייה בכולסטרול הכללי וה"רע" (LDL) ושומנים בדם (טריגליצרידים). כיון שעליה בכולסטרול מהווה סיכון להפרעות מטבוליות, כגון מחלות לב וכלי דם, תנגודת אינסולין והתפתחות סוכרת מסוג 2 חשוב לטפל בזה בהקדם.


מחקר סקירה עדכני סיכם את ממצאיו בהמלצות הבאות:

1. צריכת תזונה מאוזנת הכולל דיאטה עשירה בירקות ופירות

2. צריכת חלבון נאותה ואייכותית

3. נטילת:

  • ויטמין D

  • חומצות שומן אומגה 3

  • נוגדי חמצון כמו A C E - תכולת נוגדי החמצון הגבוהה ביותר נמצאת בשקדים, ארטישוק, פירות יער, אוכמניות, דובדבנים, קקאו, ציפורן, רימון, תרד, אגוזי מלך, שלי זית, פרי העוזרר ועוד

  • פלבנואידים - פירות יער, תה ירוק ושחור, סלרי, פירות הדר, זיתים, בצל, אורגנו, ענבים אדומים, סויה ומוצריו ועוד

  • אליצין - נמצא בשום ובמשפחת הבצלים

  • אינדול (תומך במטבוליזם בריא של אסטרוגן ומעודד איזון הורמונלי בריא) - נמצא בירקות המצליבים: ברוקולי, כרוב, כרוב ניצנים, כרובית, קולרבי, עלי חרדל, צנון, ולפת

  • קפסיצאין (החומר שאחראי על חריפות ומסייע במטבוליזם מעבר להיותו נוגד חמצון).

על פי הרפואה הסינית, נשים בגיל המעבר סובלות מאובדן YIN שהוא תהליך טבעי פיזיולוגי וכתוצאה מכך נוצר עודף יחסי באנרגיית YANG המאופין בסימפטומים כגון יובש בנרתיק, חוסר מנוחה, צימאון וגלי חום. מכיוון שהYIN קשור ללילה, מחסור בו יחולל תופעות כמו נדודי שינה והזעות לילה.


הבסיס הביולוגי לגיל המעבר, מתרחש למעשה לאורך כל חייה של אישה וסגנון החיים והרגלי התזונה מהילדות והלאה ישפיעו על איזה תסמינים של גיל המעבר יהיו לאותה האישה. לכן, מעבר להמלצות הכלליות המוזכרות במאמר, חשוב לבנות המלצות תזונה מותאמות אישית ומאוזנות מבחינת הרכבם אשר יגרנו להזנת הYIN וימקסמו ספיגה אופטימלית של האוכל (לכן אני ממתנגדי "תזונות החסר" [בלי שומן או בלי חלבון או או בלי פחמימה] כיון שהן מונעות מגופנו חומרים הנחוצים לתפקוד מאוזן של הגוף)


כל ההמלצות צריכות להיעשות בעזרת ייעוץ מוסמך ומומלץ להוסיף פעילות ספורטיבית, דיקור וצמחי מרפא.


ביביליוגרפיה:

  1. Ko SH, Kim HS. Menopause-Associated Lipid Metabolic Disorders and Foods Beneficial for Postmenopausal Women. Nutrients. 2020 Jan 13;12(1):202. doi: 10.3390/nu12010202.

Comments


bottom of page